Jørgen´s langtidshævede boller

Jørgen´s langtidshævede boller

Ingredienser
  

  • 1/2 l koldt vand
  • 25 gr. Gær
  • 2 tsk sukker.
  • 16 gr. Salt
  • 3 spsk olie
  • 900 gr. “Extra” hvedemel 11-12 gr protein eller mere

Sådan gør du
 

  • Aften: Kl. 18.
    Jeg starter kl. 18.00 dagen før. Vand, sukker og gær mixes med håndmixer eller køkkenmaskine i 5 min. Mel, olie og salt tilsættes indtil konsistensen er som havregrød. Der mixes endnu 5 min. Der tilsættes mere mel indtil dejen ikke kan tage mere. Dejen æltespå bordet indtil konsistensen er jævn og dejen ikke kan tilføjes mere mel. Hvis dejen er for lind, bliver bollerne flade efter langtidshævningen. Dejen hæver i skålen med et viskestykke over.
  • Aften: Kl. 23.
    Dejen slås ned og der formes ca 18 boller. Bollerne rulles i sesam eller blå birkes – alt efter smag. Bollerne hæver på pladen med et viskestykke over indtil morgenstunden. De har en lille tendens til at flade ud, hvis de hæver for længe eller hvis der er for lidt mel i, men de klarer det bedre, hvis de står i et koldt rum.
  • Morgen:
    Ovnen sættes på varmluft og varmes op til 250 gr. Bollerne sættes i ovnen og temperaturen sænkes til 225. Bagetid 8-9 min. ( svarer til et brusebad med tørring !! )

Noter

Huset dufter herligt , bollerne er varme => konen og børnene er glade og
morgenfriske 😉
PS. Man kan tage klump dej fra hver dag til surdej, som opbevares i lukket
beholder i køleskabet. Den tilsættes næste gang sammen med gæren. Det giver lidt mere smag til bollerne, men mindsker hævningen en smule.