Go Back

Varm speltsalat med græskar og fennikel

jsk

Ingredients
  

  • 1 lille butternutgræskar ca. 600 g
  • 4-5 spsk raspolie
  • 1 -2 fennikelknolde gem de grønne toppe
  • 1 fed hvidløg revet eller finthakket
  • 50 g Mandler, hasselnødder eller valnødder
  • 200 g perlespelt eller perlebyg skyllet
  • Saften af ½ citron
  • 20 g Gauda eller anden fast ost revet (+ ekstra til servering)
  • 1 lille håndfuld persille grofthakket
  • Havsalt og friskkværnet sort peber

Instructions
 

  • Forvarm ovnen til 190°C.
    Græskar: Skræl græskarret, fjern kernerne, og skær det i tern. Fordel ternene i et ovnfast fad, dryp med lidt olivenolie, og krydr med salt og peber. Vend det hele godt rundt.
    Bag græskarternene i ovnen i 15 minutter.
    Skær fenniklen i 6-8 trekanter på langs.
    Tag fadet med græskar ud af ovnen, tilsæt fennikel og hvidløg samt endnu en skefuld olivenolie. Vend det hele godt sammen.
    Bag yderligere 20 minutter, indtil grøntsagerne er bløde og let karamelliserede.
    Tilsæt nødder og bag i yderligere 8-10 minutter, så nødderne bliver ristede.
    Mens grøntsagerne bager, koges spelten eller byggen i rigeligt saltet vand, indtil den er mør, men stadig har lidt bid. Det tager ca. 20 minutter for spelt (lidt længere for byg).
    Hæld vandet fra, og lad spelten køle lidt af.
    Bland de bagte grøntsager med den kogte spelt eller byg.
    Tilsæt citronsaft, revet ost, persille og finthakkede fennikeltoppe.
    Smag til med salt, peber
    Riv lidt ekstra ost over salaten inden servering.
    Salaten kan serveres både varm eller ved stuetemperatur – den smager skønt uanset hvad!
    Tilsæt 2 spsk raps- eller olivenolie samt revet skal og saft af ½ usprøjtet citron.
    Smag til med mere olie, citronsaft, salt og peber.